این روزها صحبت از مشکلات شبکه موبایل کشور موضوع بحث بسیاری جمعهای تخصصی یا حتی دوستانه است. تقریبا در همه موارد راه حلی که مطرح میشود، ارتقای سختافزاری و نرمافزاری تجهیزات شبکه است تا به این ترتیب مشکلات حل شوند. ولی آیا تا به حال فکر کرده بودید که با کم کردن بار موجود در شبکه نیز میتوان به نتیجه مشابهی رسید؟
حتما با خودتان میگویید این یعنی پاک کردن صورت مساله. ولی منظور ما این نیست که کاربران شبکه از این به بعد از شبکه استفاده کمتری کنند تا به این ترتیب مشکلات حل شوند. پیشنهاد ما این است که همه ارتباطاتی که کاربران در حال حاضر با هم برقرار میکنند سرجای خودش باشد. اما با تغییر ذائقه کاربران و طریقه ارتباطی آنها، بدون ارتقای حتی یک بخش از شبکه بسیاری از مشکلات فعلی قابل حل است.
اجازه بدهید منظور خود را با یک مثال روشنتر کنیم. در واقع مشکل فعلی شبکه کشور تنها در ساعات خاصی از روز خود را نشان میدهد. این ساعات که اصطلاحا ساعات پیک بار نامیده میشوند، شلوغ ترین ساعات شبکه هستند که بیشتر کاربران شبکه نیاز به برقراری ارتباط در این ساعات دارند. درصد بسیار بالایی از این ارتباطات، ارتباطات کاری هستند که در آنها یک مکالمه کوتاه انجام میشود و سپس ارتباط قطع میشود.
در راهحل مورد بحث، این امکان به افراد داده میشود که بدون نیاز به تلفن زدن به فرد مورد نظر خود، از طریق موبایل پیغام خود را به او منتقل کنند. این راهحل، استفاده از سرویس کوتهپیام یا همان SMS است. مطمئنا بسیاری از افراد نیز ترجیح میدهند به جای این که در این ساعات با وجود مشغله مدتی به انتظار برقراری ارتباط با مقصد خود بمانند، چیزی شبیه Email به مقصد خود ارسال کنند و مطمئن باشند که حتی اگر موبایل مقصد خاموش یا خارج از دسترس بود، پس از روشن کردن موبایل یا در دسترس قرار گرفتن آن، این پیغام به شخص مورد نظر خواهد رسید.
به این ترتیب علاوه بر کاهش محسوس بار شبکه در ساعات پیک، رضایت کاربران نیز فراهم خواهد شد. این رضایت را در جای دیگری نیز میتوان دید. این زمانی است که قبض بعدی کاربر با مبلغی بسیار کمتر از مبالغ دفعات قبل به دست او میرسد.
چندی پیش اعلام شد که به زودی (در دو سه ماه آینده) سرویس کوتهپیام بالاخره در ایران نیز راهاندازی خواهد شد. این سرویس که در حال حاضر یکی از پرکاربردترین سرویسهای شبکه موبایل در بسیاری از نقاط دیگر دنیا محسوب میشود، تاکنون در کشور ما راهاندازی نشده است. به هرحال تصمیم مخابرات کشور برای راهاندازی SMS را به فال نیک میگیریم و این سرویس و دانستنیهای مربوط به آن را در ماهنامه بررسی خواهیم نمود. به همین منظور در این شماره تصمیم داریم به معرفی سرویس کوتهپیام بپردازیم. این معرفی را از دو جنبه مطرح خواهیم کرد. یکی از منظر معرفی قابلیتهایی که دارندگان موبایل در استفاده از این سرویس در اختیار خواهند داشت و دیگری، بررسی این سرویس از نظر فنی خواهد بود. چند هفته پیش اولین کوتهپیامهای داخل کشور با استفاده از کارگزار پیکآسا بین چند موبایل نمونه ردوبدل شدند که در این مورد در شماره آینده بیشتر خواهیم گفت.
SMS چیست؟
این روزها با پیشرفت سیستمهای مخابرات سیار، ارائه سرویسهای بیشتر و متنوعتر از جانب اپراتورهای شبکه و مراکز ارائهدهنده خدمات موبایل ، دغدغه اصلی این مراکز محسوب میشود. این تنوع علاوه بر همراه داشتن رضایت کاربران شبکه، سود سرشاری را نیز نصیب این اپراتورها میکند. این بحث در کشورهایی که اپراتورهای خصوصی امکان فعالیت دارند بسیار پررنگتر است و ارائه سرویسهای جدید کاربرپسند زمینه اصلی رقابت را تشکیل میدهد.
یکی از بهترین راه ها برای ارائه چندین سرویس بهطور همزمان ، سرویس کوتهپیام است. عرضه این سرویس با قرار دادن کارگزاری به نام SMSC ( مرکز سرویس کوته پیام ) در شبکه انجام میگیرد. این کارگزار که در استانداردهای شبکه GSM توصیف شده است، وظیفه برقراری امکان ارسال و دریافت کوتهپیام برای موبایلهای شبکه را برعهده دارد. علاوه براین کارگزار میتواند ارتباط موبایلها را با شبکههای دیگر موجود در جهان مانند اینترنت، پیجو، تلویزیون و... برقرار نماید.
حجم بسیار بالای کوتهپیام های مبادله شدهای که هرروز گزارش میشود و افزایش موارد استفادههایی که از SMS صورت میگیرد، اپراتورهای شبکه را وادار میسازد که این سرویس را به شبکههایشان اضافه کنند. در نتیجه یک SMSC خوب، میتواند سهم مهمی در بازدهی یک اپراتور شبکه موبایل به خود اختصاص دهد.
SMS علامت اختصاری Short Message Service یا « سرویس کوتهپیام » است. این سرویس یکی از سرویس های تعریف شده در استاندارهای شبکه GSM است که توسط مؤسسه استاندارد اروپایی ، معروف به ETSI، معرفی شده است. این سرویس در استاندارد 03.40 از سری استاندارهای ETSI توصیف شده است. با استفاده از این سرویس میتوان پیامهای کوتاه متنی را ، « از یک موبایل » و یا « به یک موبایل » ارسال نمود. این پیام ها میتوانند حاوی حداکثر 140 بایت از اطلاعات باشند.
منبع:justin.parsiblog.com